Hoogtepunten

Eerste Europese schreden
Het eerste Europese homo en lesbische korenfestival waar het koor aan deelnam was dat van 1995 dat in Groningen werd georganiseerd. Ruim 30 koren uit geheel Europa verzamelden zich in de Martinihal en zongen 4 avonden achtereen de sterren van de hemel, voor elkaar en voor het Groningse publiek dat massaal op het evenement was afgekomen. Voor het GDK was het de eerste confrontatie met de mengeling van prachtige muziek en unieke performance die veel homokoren eigen is. Het zou een verstrekkende invloed hebben op onze eigen uitstraling op het podium. Waar we tot dan alle nadruk hadden gelegd op de kwaliteit van zang en koorklank en tijdens optredens vast hadden gehouden aan de klassieke halve cirkelvormige opstelling, zouden we vanaf dat moment onze theatrale uitstraling gaan ontwikkelen. In 1997 tijdens het festival in München oogstten we met onze performance op de slotavond een staande ovatie van het meer dan 2000-koppige publiek: een voorlopig hoogtepunt in onze carrière.


10 jarig jubileum
In 1998 was het zover: het GDK werd 10 jaar oud en vierde deze mijlpaal met haar eerste CD en 2 uitverkochte optredens voor Gronings publiek.


Berlijn

In mei 2001 reisde het koor af naar Berlijn voor alweer haar derde Europese homokorenfestival. Opnieuw stond een groot professioneel podium tot onze beschikking en opnieuw maakten we voor de gelegenheid een volledig nieuw programma. En opnieuw hadden we het geluk op de slotavond voor een uitverkochte zaal te mogen zingen. Behalve het grote optreden met het gehele koor maakten we voor het eerst een tweede programma waarin de individuele koorleden alleen of in kleine ensembles liederen ten gehore konden brengen. Hiermee traden we op in het nevenprogramma van het grote festival.

Eind november van dat jaar zongen we deze beide programma's in Groningen en sloten we af met een feest. Hoewel het podium van het Tehuis na de ervaring in Berlijn wel even wennen was, was het als altijd inspirerend om voor overwegend eigen publiek een avondvullend optreden te verzorgen.


15 jarig jubileum
Deze verjaardag werd in juni 2003 gevierd met een geslaagd jubileumconcert in de Oosterpoort te Groningen, waar ook onze tweede CD werd gepresenteerd. In november volgde een groot en gezellig feest voor (oud-)koorleden, aanhang en fans.Various Voices Parijs
In mei 2005 namen wij in Parijs deel aan ons vierde Various Voices Homokorenfestival. Onder leiding van een heuse reisleidster vertrok het koor met de bus richting de Franse hoofdstad waar een tweetal optredens werd verzorgd: in een oud theater vlakbij de Moulin Rouge en in één van de talloze parkjes van deze grote stad. Het was een zeer geslaagde tijd in Parijs en het optreden voor een volle zaal enthousiaste toehoorders was heerlijk! Het was beslist een hoogtepunt om in de Parijse metro aan weerskanten van de rails spontaan een lied te zingen met een bevriend Duits homomannenkoor, net als het 'straatoptreden' toen we op de bus moesten wachten.20 jarig jubileum
Op 1 juni 2008 hebben wij in Huize Maas ons 20-jarig bestaan gevierd met een gezellig en gevarieerd programma.Various Voices Londen
Op 30 april '09 vertrok het GDK naar Londen om daar deel te nemen aan het internationale Various Voices Festival. Vrijwel het gehele koor (helaas ontbrak een aantal leden door persoonlijke omstandigheden) stapte op die dag in de bus naar Hoek van Holland. Daar namen wij de nachtboot naar Harwich en werden wij de volgende ochtend (na een gezellige avond in de bar van de boot dan wel in de diverse kajuiten) met een Engelse bus naar ons hotel in Londen gebracht. Daar aangekomen (het was prachtig weer) hebben wij onze bagage 'gedumpt' en zijn wij vrijwel meteen met de metro (pal tegenover ons hotel) vertrokken richting Southbank Centre, de plek in Londen waar het VVL-festival zich zou afspelen: 60 koren en 2000 zangers uit alle delen van de wereld!

Na een lange en wat tegenvallende (vooral luide) openingsceremonie konden wij ons eindelijk in het feestgewoel storten, ieder op haar eigen manier: de één ging de stad in, de ander bezocht één of meer van de geboden concerten, de derde genoot de sfeer op het terras bij Southbank Centre.


Natuurlijk was het niet alleen feest, er moest ook gewerkt worden: op zaterdagochtend 2 mei. hadden wij onze 'generale repetitie'. Gelukkig in ons hotel, dus wel vroeg opstaan, maar geen reistijd. Zondagochtend was het tijd voor de 'technical rehearsal' in de Royal Festival Hall.....geweldig: melden bij de 'Artiesteningang', een rondleiding krijgen 'backstage'; uitleg krijgen over de gang van zaken tijdens het optreden zélf (waar verkleden, waar inzingen, etc.) en dan het podium op in die immense hal! Alleen al dat was een belevenis!

En toen was het ineens zondagmiddag 3 mei, 14 uur en werd het 'menens'. Iedereen stond al te popelen en was keurig op tijd aanwezig; wij werden naar een heuse kleedkamer geleid en nadat wij gekleed en opgetut waren (de één nerveuzer dan de ander), werden wij naar de 'inzingruimte' gebracht en vandaar naar de achterzijde van het podium. Daar konden wij nog net het laatste lied van het koor voor ons horen ....en toen was het eindelijk zover: wij mochten het podium op en het feest kon beginnen.

En een feestje werd het: wij hebben onder de bezielende leiding van onze Aletta de circa 500 toeschouwers (niet verkeerd) even laten zien wie wij zijn en wat wij kunnen. Het liep allemaal prima en wij hebben genoten van ons optreden...de toeschouwers ook en dat lieten zij merken door een staande ovatie na afloop van het concert. En dat was geen standaard reactie, de 2 koren voor ons kregen die namelijk niet!!

Na afloop van het concert werd er dan ook feest gevierd: allereerst door buiten nog wat liedjes te zingen en enkele groepsfoto's te maken, zoooo leuk!

En de grootste beloning naast de vele complimenten die wij kregen was toch wel dat wij als GDK werden gevraagd om aan een Masterclass deel te nemen en wel onder leiding van Dr. Timothy Seelig, een Amerikaanse dirigent/musicus/zanger. Dat hoorden wij pas in de loop van zondagavond, maar nog nooit hebben wij als bestuur zooo snel alle leden bereikt én bereid gevonden om de volgende ochtend om 10 uur weer op het podium te staan!

En het was absoluut de moeite waard. Het duurde slechts een half uur maar zowel Aletta als de koorleden zijn er een heel stuk wijzer uitgekomen en wij zullen daar zeker ons voordeel mee doen in de komende tijd!

Op maandagavond was het alweer tijd voor de slotceremonie en de volgende ochtend, héél vroeg, stapten wij moe maar voldaan weer in de bus naar Harwich, de boot naar Hoek van Holland en de bus naar Groningen......nog nagenietend van een heerlijke tijd in Londen!Productie en presentatie van onze 3e CD
Een jaartje na ons 4e lustrum volgde in 2009 dan toch nog een nieuwe CD; deze werd opgenomen in de kerk van Leegkerk, een bijzondere locatie, en kreeg de naam - hoe kan het ook anders na Londen - 'And so it goes'.
In november 2009 was in diezelfde kerk de presentatie van deze CD, een geslaagde happening met enthousiaste fans en evenzo enthousiaste koorleden die uiteraard ter plaatse een aantal liedjes van de CD ten gehore brachten.Deelname aan Wilde Rozen, dé Musical!
Eind jaren 70/begin jaren 80 van de vorige eeuw schreef Damesschrijfbrigade Dorcas een bijzondere romancyclus met de titel "Wilde Rozen" .
Toen Ellen Kiewiet ons in 2010 benaderde met de vraag of we mee wilden werken aan de musical die van het boek Wilde Rozen zou worden gemaakt, zeiden we vrij snel ja. Of we wisten waar we ja tegen zeiden, is een tweede... Veel liedjes werden ingestudeerd, er werd gerepeteerd met en zonder cast, er werden dansjes bedacht, en nog veel meer. Gelukkig gingen werkdruk en plezier hand in hand en we verheugden ons 
om op Roze Zaterdag op 1 en 2 juli 2011 de musical in de Stadsschouwburg voor het publiek te laten zien.
Het was een groot succes. Beide avonden zat de zaal vol en we hebben als koor vol overgave meegewerkt om de voorstelling tot een succes te maken. Na afloop waren we het erover eens dat het niet alleen een bijzonder stuk was geworden, maar ook een zeer bijzondere ervaring voor onszelf, niet in de laatste plaats dankzij de fijne samenwerking met De Lesbus. Beslist één van de hoogtepunten in het bestaan van het GDK!!Optreden met het Nederlands Kamerkoor

In het kader van hun 75-jarig jubileum heeft het Nederlands Kamerkoor (NKK) in 2012 onder het motto 'Zingen doe je samen' een muzikale treinreis gehouden waarbij verschillende steden binnen Nederland werden aangedaan. In diverse stationshallen werd een klein concert gegeven door het NKK en een aantal plaatselijke koren. Koren konden zich hiervoor opgeven en werden vooraf bezocht door één van de NKK-leden voor wat algemene instructies. Bij het GDK was dat Gilad Nezer.


En op 31 mei 2012 was het dan zover: de Stationshal in Groningen was de plek waar je moest zijn om te kunnen genieten van het NKK samen met het GDK en Mrs. Johnson. Hier kunt u de treinreis terugzien.


25 jarig jubileum
Ter gelegenheid van dit jubileum hebben wij besloten een concert te combineren met een jubileumfeest.
Tussen concert en feest was er voor het koor zelf nog een gezellige Stadse boottocht mét een stamppotbuffet.
Het concert vond plaats in de Nieuwe Kerk en was zeer goed bezocht. Er werden liederen uit het actuele repertoire gezongen, afgewisseld met blokjes
'oud repertoire'. Deze werden gezongen door kleinere groepjes uit het koor.
Deze opzet, de kleurrijke kleding van het koor én het feit dat dirigente Aletta Kwant ver van ons vandaan stond (om voor iedereen goed zichtbaar te zijn) maakte dit concert anders dan anders.
Het feest was een groots gebeuren met een optreden van 'onze' Marlies de Waard en van de 'Dames Levende Jukebox'. Met heel veel gezelligheid en last bus nog least met dans onder leiding van DJ Bo Monde.


LFCT in Münster
In 2013 hebben wij, als extra uitje tijdens ons jubileumjaar, deelgenomen aan het Lesben Frauen Chöre Treffen (LFCT) in Münster.
Het LFCT bestaat al sinds 1994 en wordt eens in de 2 'à 3 jaar door steeds een ander (lesbisch/gemengd) vrouwenkoor georganiseerd. Doel van deze happenings is om met 'gelijkgestemden' samen te zijn. Samen te zingen met workshops en een optreden van elk koor. Geen stress, geen concurrentie. Gewoon erg leuk om te doen.
Ook in 2014 (Düsseldorf), 2015 (Wernigerode), 2017 (Berlijn) en in 2019 (Bremen) heeft het GDK met veel plezier deelgenomen aan het LFCT.
Kijk hier voor een overzicht van alle LFCT's.


Various Voices Dublin
Zoals altijd was ook dit Various Voices Festival in 2014 zeer geslaagd. Na een goede reis en met een prima onderkomen hebben we genoten van Dublin en vooral van onze optredens, zowel binnen als buiten.
Eén van de hoogtepunten in Dublin was ons gezamenlijke optreden met Homo-Mannenkoor Zangzaad tijdens de feestavond met als onderwerp "Eurovisie". Daarbij hebben wij het winnende Nederlandse lied van 1975 gezongen: Ding-a-dong.
Various Voices München 2018
Met het vliegtuig naar München vanaf Eelde. Ideaal! Die kans konden we niet laten liggen.
Voorheen was deze vlucht vanaf Eelde immers niet mogelijk.
En een maand na onze terugkeer was die er ook niet meer. Dit heeft dus zo moeten zijn..

Hoogtepunt bij deze sessie van Various Voices was de uitvoering van de Carmina Burana met ca. 1000 zangers op de Odeonsplatz.  Een groot deel van het GDK heeft hierbij meegezongen. Onvergetelijk, zowel voor deelnemers als voor toehoorders.
 

De Gouden Douchekop gewonnen.

In 2019 won het GDK voor de 2e keer de Gouden Douchekop in het Badkamerkorenconcours.

.
Carmina Pacem
Onze reguliere concerten staan meestal niet op deze pagina met Hoogtepunten.Maar dit concert was door de bijzondere omstandigheden zeker een hoogtepunt. Op 1 mei 2022 was het eindelijk weer zover! We mochten het podium weer op om te zingen voor
(en mét) publiek. Zo heerlijk om na die moeizame COVID-19-periode weer naast elkaar te staan en de energie te ervaren van het optreden. Niet alles ging even vlekkeloos, het was ook echt weer wennen na ruim 2 jaar niet optreden. Maar we maakten er samen met de Blue Monday Singers een geweldige zondagmiddag van. Onze vrienden, vriendinnen en familieleden in het goed gevulde Groninger Aa-theater waren enthousiast. En er werd zelfs prachtig meegezongen met het  'Dona Nobis Pacem' aan het begin en met het afsluitende 'Better Times Will Come'. 


Het LFCT Hannover 16 – 18 september 2022
Wir sind so frei!’

Deze editie van het ‘Lesben Frauen Chöre Treffen’ was alweer de 6e voor het GDK. Inmiddels een traditie dus, die wij nog een lange tijd hopen voort te zetten.

'Gelijkgestemden' ontmoeten, samen zingen, workshops volgen/aan elkaar presenteren, een concert geven en feestvieren, allemaal in een ongedwongen sfeer….  Ideale ingrediënten voor een gezellig weekend.

Corona behoorde inmiddels bijna tot het verleden en dus vertrokken in totaal 15 vrouwen (1 dirigente, 8 koorleden, 5 projectzangers en 1 niet – zingende partner) op vrijdag opgetogen naar de jeugdherberg in Hannover, de meesten met de auto vanuit Groningen, 2 met de trein vanuit Hilversum resp. Rotterdam.

Na het veroveren van kamersleutels en een warme hap (geen sinecure met 15 koren) werd het tijd voor de 1e repetitie van het ‘gezamenlijke lied’:  ‘What happens when a woman’, goed passend bij het motto van dat weekend‘.

Op zaterdag volgden workshops, stemgroeprepetities gezamenlijk lied en eigen repetities van de koren. Na het middageten vertrok het hele gezelschap (met ‘lunchpakket’ voor de avond) richting de concertlocatie. Daar had elk koor bij toerbeurt een korte ‘Stellprobe’ (opkomst/opstelling/geluid/licht etc.). Daarna was er ‘even niets’ en konden wij ‘Hannover in’. Helaas werkte het weer niet echt mee, dus voor het GDK werd dat één (of meer) restaurantjes opzoeken en genieten van koffie, taart en andere lekkernijen.

Na terugkeer op de concertlocatie was het verkleden, voorbereiden, inzingen en vervolgens ‘shinen’ met twee (of drie) liederen per koor. Het GDK was vrij vlot aan de beurt en bracht – niet onverdienstelijk – Baba Yetu en You are the new day ten gehore. Ook de andere koren lieten weer leuke dingen zien/horen.
Het was – zoals altijd – een gezellige en gevarieerde boel!!

De zaterdagavond werd afgesloten met een groots (disco-)feest en menigeen heeft zich daar tot in de kleine uurtjes dansend vermaakt. Maar moe of niet, de volgende ochtend was een ieder weer paraat voor de afsluitende ceremonie: de presentaties van de diverse workshops. Lachen, gieren brullen, vooral toen het bij één presentatie wat uit de hand liep (zie foto’s).

 

Kortom: het was een geslaagd weekend. Op naar het volgende LFCT: 2025 in OSNABRÜCK !!!
De Misa CriollaAl in 2020 werden de eerste plannen gesmeed en maakten we een start met de voorbereiding van de uitvoering van de Misa Criolla. Deze keer niet alleen met ons eigen koor, maar samen met twee andere Groningse dameskoren: Mrs. Johnson en Femmes Majeures. Het initiatief ging uit van dat laatste koor, in het kader van hun 25-jarig bestaan in 2020.

 

Als gevolg van o.a. de corona-pandemie moesten we de uitvoering steeds noodgedwongen uitstellen, maar op 15 en 16 april was het eindelijk zover… Op zaterdagavond 15 april vond het eerste concert in de Columnakerk plaats en op zondagmiddag 16 april was de tweede uitvoering. De twee concerten werden in totaal door ruim 400 mensen bezocht. Een groot succes! Voor de koorleden ook wel een opluchting omdat we er al zo lang aan gewerkt hadden.

 

In het deel voor de pauze presenteerden de drie koren een deel van het eigen repertoire, onder pianobegeleiding van Beatriz Galán. Door het GDK werden de volgende nummers uitgevoerd:

  • Uti vår hage (een 19eeeuws Zweeds traditioneel lied),

  • Birds (van Anouk, Eurovisiesongfestival 2013) en

  • Sigh no more (liedje van William Shakespeare uit Much ado about nothing).


 

Na de pauze was het optreden van Grupo Los Criollos uit Amsterdam: swingend en krachtig. Een opmaat naar het hoogtepunt van het concert, de Misa Criolla, waarbij Los Criollos ons begeleidde. Daar kwam alle inspanning van de drie koren tezamen. Ieder koor had voor zich gerepeteerd, zich in de muziek ingeleefd en de teksten geleerd. In een drietal gezamenlijke repetities werd er nog een en ander gefinetuned en in de concerten werd het resultaat van onze inspanningen aan het publiek gepresenteerd.


Een mooi project dat met succes beloond werd.

De drie koren, Femmes Majeures, Mrs. Johnson en het Gemengd Dameskoor, en Grupo Los Criollos onder leiding van Cobien Nieuwpoort

 
Op 18 juni 2023 zong het Gemengd DamesKoor bij
het korenfestival ZING ZING!


Eindelijk was het zover en kon het Groninger Korenfestival ZingZing na de verplichte coronapauze weer van start gaan in de stad zélf.


Doel van deze dag was het om voor elkaar op te treden, van elkaar te leren, samen te zingen en samen workshops te volgen. Geen sinecure. Het begon dan ook op tijd en vanaf 9 uur 's ochtends namen ruim 20 koren, waaronder het GDK,  tijdelijk bezit van de Oosterpoort.

De dag werd 'afgetrapt' met een gezamenlijke inzingsessie onder leiding van Wilfred Reneman in de Kleine Zaal.

Voor het GDK wel handig, want het kon direct aansluitend aan deze opening door naar de Grijze Zaal om nog even alle puntjes op de liedjes-i's te zetten voordat om 11.30 uur het optreden op het programma stond.

Die 'puntjes op de i's' vielen door de snikhete ruimte niet mee maar dat mocht de pret niet drukken. Afgaande op de reacties uit het publiek hebben wij als koor met Aletta Kwant als onze nieuwe dirigente en Margreet Puite op de piano namelijk een prima optreden neergezet. Iets om best een beetje trots op te zijn.Na het concert was er eventjes tijd om naar andere koren te luisteren, een individuele workshop te volgen, te lunchen of gewoon gezellig bij te kletsen, maar om 14 uur moesten wij alweer acte de presence geven bij de presentatieworkshop voor het hele koor. Daarin hebben wij van een koorcoach in slechts 15 minuten een aantal nuttige tips gekregen, die wij zeker ter harte zullen nemen.

Ook na deze workshop kon nog naar menig ander koor worden geluisterd, waarna de dag werd afgesloten met het gezamenlijk zingen van het ZingZing (inzing-)lied en als uitsmijter de presentatie van de Rammstein-workshopdeelnemers, die het lied 'Sonne' ten gehore hebben gebracht. En dat zeker niet onverdienstelijk!!


Kortom: een bijzonder gezellige en nuttige dag en een fraaie start van de (hernieuwde) samenwerking met onze dirigente.  
                                              

 

 Op 16 december 2023 trad het GDK voor het eerst op bij WinterWelvaart

Buiten, tussen de braadworstkraam en de hamburgertent, kwamen we met ons kleine koor niet helemaal tot ons recht. Maar het zag er zeer feestelijk uit en het publiek genoot van de sfeer.263337 bezoekers (448564 hits) sinds 9-2-2011
Powered by webXpress