Home


Welkom bij het Gemengd DamesKoor Groningen

Al ruim 30 jaar bestaat ons koor uit een groep enthousiast zingende vrouwen. Gemengd in de zin van zowel lesbisch als hetero, achtergrond, leefstijl, karakter en leeftijd. Dit laatste is iets waar we inmiddels wel meer diversiteit in zouden willen!

We streven er naar een grote verscheidenheid aan repertoire te zingen, zowel a capella als met pianobegeleiding. En soms ook met andere instrumenten.


We zingen onder leiding van Aletta Kwant. Wij vinden het belangrijk dat mensen zover boven de noten komen te staan dat men vrij, met vertrouwen en expressie kan zingen. Om dit te bereiken is thuisstudie essentieel. Stemgroepen staan sterker wanneer zij op elkaar leren te vertrouwen. Er wordt ook aandacht besteed aan de technische kant van het zingen zoals dictie, dynamiek en klankkleur.


We hebben in ieder geval twee keer per jaar een concert. In binnen- en buitenland zijn we ook actief bij (LHBTIQ+) korenfestivals waar we met veel enthousiasme aan mee doen.


Kortom een leuke club vrouwen die mooie liederen met elkaar wil zingen en ten gehore brengen.Op 18 juni 2023 zong het Gemengd DamesKoor bij
het korenfestival ZING ZING!


Eindelijk was het zover en kon het Groninger Korenfestival ZingZing na de verplichte coronapauze weer van start gaan in de stad zélf.


Doel van deze dag was het om voor elkaar op te treden, van elkaar te leren, samen te zingen en samen workshops te volgen. Geen sinecure. Het begon dan ook op tijd en vanaf 9 uur 's ochtends namen ruim 20 koren, waaronder het GDK,  tijdelijk bezit van de Oosterpoort.

De dag werd 'afgetrapt' met een gezamenlijke inzingsessie onder leiding van Wilfred Reneman in de Kleine Zaal.

Voor het GDK wel handig, want het kon direct aansluitend aan deze opening door naar de Grijze Zaal om nog even alle puntjes op de liedjes-i's te zetten voordat om 11.30 uur het optreden op het programma stond.

Die 'puntjes op de i's' vielen door de snikhete ruimte niet mee maar dat mocht de pret niet drukken. Afgaande op de reacties uit het publiek hebben wij als koor met Aletta Kwant als onze nieuwe dirigente en Margreet Puite op de piano namelijk een prima optreden neergezet. Iets om best een beetje trots op te zijn.Na het concert was er eventjes tijd om naar andere koren te luisteren, een individuele workshop te volgen, te lunchen of gewoon gezellig bij te kletsen, maar om 14 uur moesten wij alweer acte de presence geven bij de presentatieworkshop voor het hele koor. Daarin hebben wij van een koorcoach in slechts 15 minuten een aantal nuttige tips gekregen, die wij zeker ter harte zullen nemen.

Ook na deze workshop kon nog naar menig ander koor worden geluisterd, waarna de dag werd afgesloten met het gezamenlijk zingen van het ZingZing (inzing-)lied en als uitsmijter de presentatie van de Rammstein-workshopdeelnemers, die het lied 'Sonne' ten gehore hebben gebracht. En dat zeker niet onverdienstelijk!!


Kortom: een bijzonder gezellige en nuttige dag en een fraaie start van de (hernieuwde) samenwerking met onze dirigente.  
                                              
Nog even nagenieten van de Misa CriollaAl in 2020 werden de eerste plannen gesmeed en maakten we een start met de voorbereiding van de uitvoering van de Misa Criolla. Deze keer niet alleen met ons eigen koor, maar samen met twee andere Groningse dameskoren: Mrs. Johnson en Femmes Majeures. Het initiatief ging uit van dat laatste koor, in het kader van hun 25-jarig bestaan in 2020.

 

Als gevolg van o.a. de corona-pandemie moesten we de uitvoering steeds noodgedwongen uitstellen, maar op 15 en 16 april was het eindelijk zover… Op zaterdagavond 15 april vond het eerste concert in de Columnakerk plaats en op zondagmiddag 16 april was de tweede uitvoering. De twee concerten werden in totaal door ruim 400 mensen bezocht. Een groot succes! Voor de koorleden ook wel een opluchting omdat we er al zo lang aan gewerkt hadden.

 

In het deel voor de pauze presenteerden de drie koren een deel van het eigen repertoire, onder pianobegeleiding van Beatriz Galán. Door het GDK werden de volgende nummers uitgevoerd:

  • Uti vår hage (een 19eeeuws Zweeds traditioneel lied),

  • Birds (van Anouk, Eurovisiesongfestival 2013) en

  • Sigh no more (liedje van William Shakespeare uit Much ado about nothing).


 

Na de pauze was het optreden van Grupo Los Criollos uit Amsterdam: swingend en krachtig. Een opmaat naar het hoogtepunt van het concert, de Misa Criolla, waarbij Los Criollos ons begeleidde. Daar kwam alle inspanning van de drie koren tezamen. Ieder koor had voor zich gerepeteerd, zich in de muziek ingeleefd en de teksten geleerd. In een drietal gezamenlijke repetities werd er nog een en ander gefinetuned en in de concerten werd het resultaat van onze inspanningen aan het publiek gepresenteerd.


Een mooi project dat met succes beloond werd.

De drie koren, Femmes Majeures, Mrs. Johnson en het Gemengd Dameskoor, en Grupo Los Criollos onder leiding van Cobien Nieuwpoort


Nieuwe leden zijn welkom


Ons koor bestaat momenteel uit bijna 20 vrouwen. Nieuwe koorleden zijn van harte welkom!

Kom eens langs en maak een afspraak voor twee of drie proefrepetities. Om te zien of je je prettig

voelt bij ons en ons repertoire.

Neem hier contact met ons op. Of bel 06 44 15 24 73  (Renate van den Broek, secretaris)


Wij repeteren op de dinsdagavond van 19.30 tot 21.00 uur in het Buurtcentrum van de Oranjewijk.

Aan de Prinsesseweg 44-1 in Groningen.De contributie bedraagt € 216,- per jaar (€ 18,- per maand).

Voor minder draagkrachtigen (minima) bestaat een kortingsregeling en bedraagt

de contributie € 132,- per jaar (€ 11,- per maand).

Webwinkel


In de afgelopen jaren hebben we een aantal CD's gemaakt. Twee daarvan zijn nog in voorraad.

Ga naar onze webwinkel om online een CD te bestellen.


 


241708 bezoekers (417230 hits) sinds 9-2-2011
Powered by webXpress