Geschiedenis

Op 12 januari 1988 kwamen ongeveer twintig vrouwen bij elkaar in het toenmalige vrouwencafé De Derde Dame in Groningen. Zij hadden gereageerd op een oproep van actrice en zangeres Marlies de Waard die voor haar opleiding tot koordirigent een eigen koor nodig had.
In onderling overleg besloten we dat we een echt koor zouden worden met mooi, serieus repertoire. Wat dat repertoire zou worden stond nog niet vast maar één ding was zeker: geen feministische strijdliederen.
Gezelligheid stond hoog in het vaandel en het heeft Marlies heel wat moeite gekost de dames te bewegen die voor de naborrel te bewaren.
De meeste vrouwen kenden elkaar uit het café, waar voornamelijk lesbische vrouwen kwamen. Bij een naborrel bleek dat er ook enkele heterovrouwen bij zaten en klonk de kreet: "Hé, dan zijn we dus een gemengd dameskoor."
Het begon als een grapje. Maar toen we een jaar later een officiële vereniging werden en we een naam moesten kiezen won 'gemengd dameskoor' met ruime meerderheid.

In die tijd begonnen we ook onze vleugels uit te slaan. Kleine optredens in Stad en Ommeland, meedoen met vrouwenkorenfestivals, er zelf één organiseren en in 1995
Various Voices.
Homomannenkoor Zangzaad was in 1994 in Zwitserland naar een internationaal homokorenfestival geweest en kwam dolenthousiast terug met het plan in de stad Groningen het volgende festival te organiseren. Een paar van onze leden sloten zich bij hen aan en samen zetten een fantastisch festival neer onder de naam Various Voices.
Sinds die tijd heeft het GDK geen festival overgeslagen. We waren in München, Berlijn, Parijs en Londen en in 2014 staat een reis naar Dublin op het programma.

In 1998 brachten we onze eerste CD uit: Gevoelig gemengd Gemengd Gevoelig.
In dat jaar besloot Marlies dat het voor haar tijd was om verder te trekken. Ze wilde zich meer concentreren op eigen projecten zoals het ontwikkelen van Opera della Casa, een klein opera/cabaret gezelschap. http://www.operadellacasa.com

Door haar enthousiasme, vakvrouwschap en gedrevenheid heeft Marlies een stevig fundament gelegd waarop latere dirigenten verder konden bouwen.

In Jos van Vucht vonden we een fantastische opvolgster. Mede door haar opmerkelijke persoonlijkheid en ruime ervaring met koren, muziektheater, zangpedagogiek en componeren heeft zij het GDK in alle opzichten op een hoger plan gebracht. In 2003 kwam onder haar leiding onze tweede CD, Vederlichte Kussen, uit. Helaas moest Jos haar werkzaamheden in 2005 stopzetten wegens een ernstige ziekte waaraan zij op 21 september 2006 is overleden. Wij gedenken Jos met liefde. Zij heeft veel voor het Gemengd DamesKoor betekend en dat blijft!

Met Renilde Duif kregen wij in het voorjaar van 2005 een voortvarende vervangster voor Jos. Mede dankzij haar kon ons optreden tijdens het internationale Various Voices Homokorenfestival in Parijs in mei van dat jaar dan ook gewoon doorgaan. Renilde is gebleven tot december 2006 en in juni 2007 opgevolgd door Aletta Kwant.

Al met al is het koor inmiddels 21 jaar lang een vast gegeven in de zangcultuur van de stad en heeft het mede gezicht gegeven aan de lesbische cultuur van de stad Groningen. Vele leden zijn in de loop van de jaren gekomen en om diverse redenen weer gegaan. Maar ondanks dat blijkt het koor nog steeds een hechte club eigenzinnige dames op zoek naar nieuwe (muzikale) uitdaging.

Aan het einde van het seizoen 2014/2015 heeft Aletta Kwant aangegeven als dirigente van het GDK te willen stoppen. Dit betekende dat er een einde kwam aan een 8-jarige samenwerking waarin Aletta en het GDK een indrukwekkend aantal memorabele momenten hebben gedeeld.

Naast talloze optredens binnen en buiten Groningen en productieve (en vooral ook gezellige) koorweekenden waren daar o.a. ook :

- het optreden ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van het GDK in 2008 in Huize Maas,

- deelname aan het Various Voices Festival in London in mei 2009, met als 'kado' een Masterclass o.l.v. bij een aantal gerenomeerde dirigenten/zangdocenten,

de productie van onze derde CD met de titel 'And so it goes', die op 29 november '09 officieel werd gepresenteerd in de kerk in  Leegkerk (waar ook de opnamen hadden plaatsgevonden): een buitengewoon leuke en gezellige bijeenkomst in een sfeervolle ambiance die door een groot aantal oude en nieuwe fans werd bijgewoond!

- deelname aan de productie en uitvoering van 'Wilde Rozen, de Musica'l van Ellen Kiewiet en onder de bezielende 'overall-leiding' van Fenna Besijn,

- het winnen van het Badkamerkorenconcours (organisator Studentenkoor Bathroom Scenario) in 2012,

- een gezamenlijk optreden met het Nederlands Kamerkoor (ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het NKK) in de stationshal van Groningen, een geweldige ervaring, ook in 2012,

- het optreden ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het GDK in de Nieuwekerk te Groningen in 2013,

- deelname aan het Various Voices Festival in Dublin in 2014.

Tijdens de laatste kooravond in juni 2015 heeft het GDK Aletta als dank voor alles uiteraard even in het zonnetje gezet, o.a. door het aanbieden van een fotoboek met daarin de vele hoogtepunten. Hoewel Aletta's en onze weg vanaf nu gescheiden zullen verlopen, zal de herinnering aan onze samenwerking blijven bestaan!

134650 bezoekers (238200 hits) sinds 9-2-2011