Archief hoogtepunten

Europese schreden
Het eerste Europese homo en lesbische korenfestival waar het koor aan deelnam was dat van 1995 dat in Groningen werd georganiseerd. Ruim 30 koren uit geheel Europa verzamelden zich in de Martinihal en zongen 4 avonden achtereen de sterren van de hemel, voor elkaar en voor het Groningse publiek dat massaal op het evenement was afgekomen. Voor het GDK was het de eerste confrontatie met de mengeling van prachtige muziek en unieke performance die veel homokoren eigen is. Het zou een verstrekkende invloed hebben op onze eigen uitstraling op het podium. Waar we tot dan alle nadruk hadden gelegd op de kwaliteit van zang en koorklank en tijdens optredens vast hadden gehouden aan de klassieke halve cirkelvormige opstelling, zouden we vanaf dat moment onze theatrale uitstraling gaan ontwikkelen. In 1997 tijdens het festival in München oogstten we met onze performance op de slotavond een staande ovatie van het meer dan 2000-koppige publiek: een voorlopig hoogtepunt in onze carrière.


10 jaar oud
In 1998 was het zover: het GDK werd 10 jaar oud en vierde deze mijlpaal met haar eerste CD en 2 uitverkochte optredens voor Gronings publiek.


Berlijn
In mei 2001 reisde het koor af naar Berlijn voor alweer haar derde Europese homokorenfestival.Opnieuw stond een groot professioneel podium tot onze beschikking en opnieuw maakten we voor de gelegenheid een volledig nieuw programma. En opnieuw hadden we het geluk op de slotavond voor een uitverkochte zaal te mogen zingen. Behalve het grote optreden met het gehele koor maakten we voor het eerst een tweede programma waarin de individuele koorleden alleen of in kleine ensembles liederen ten gehore konden brengen. Hiermee traden we op in het nevenprogramma van het grote festival.

Eind november van dat jaar zongen we deze beide programma's in Groningen en sloten we af met een feest. Hoewel het podium van het Tehuis na de ervaring in Berlijn wel even wennen was, was het als altijd inspirerend om voor overwegend eigen publiek een avondvullend optreden te verzorgen.


15 jaar oud
Deze verjaardag werd in juni 2003 gevierd met een geslaagd jubileumconcert in de Oosterpoort te Groningen, waar ook onze tweede CD werd gepresenteerd. In november volgde een groot en gezellig feest voor (oud-)koorleden, aanhang en fans.Various Voices Parijs
In mei 2005 namen wij in Parijs deel aan ons vierde Various Voices Homokorenfestival. Onder leiding van een heuse reisleidster vertrok het koor met de bus richting de Franse hoofdstad waar een tweetal optredens werd verzorgd: in een oud theater vlakbij de Moulin Rouge en in één van de talloze parkjes van deze grote stad. Het was een zeer geslaagde tijd in Parijs en het optreden voor een volle zaal enthousiaste toehoorders was heerlijk! En het was beslist een hoogtepunt om in de Parijse metro aan weerskanten van de rails spontaan een lied te zingen met een bevriend Duits homomannenkoor, net als het 'straatoptreden' toen we op de bus moesten wachten.20-jarig Jubileum
Op 1 juni 2008 hebben wij in Huize Maas ons 20-jarig bestaan gevierd met een gezellig en gevarieerd programma.Various Voices Londen
Op 30 april '09 vertrok het GDK naar Londen om daar deel te nemen aan het internationale Various Voices Festival. Vrijwel het gehele koor (helaas ontbrak een aantal leden door persoonlijke omstandigheden) stapte op die dag in de bus naar Hoek van Holland. Daar namen wij de nachtboot naar Harwich en werden wij de volgende ochtend (na een gezellige avond in de bar van de boot dan wel in de diverse kajuiten) met een Engelse bus naar ons hotel in Londen gebracht. Daar aangekomen (het was prachtig weer) hebben wij onze baggage 'gedumpt' en zijn wij vrijwel meteen met de metro (pal tegenover ons hotel) vertrokken richting Southbank Centre, de plek in Londen waar het VVL-festival zich zou afspelen: 60 koren en 2000 zangers uit alle delen van de wereld!

Na een lange en wat tegenvallende (vooral luide) openingsceremonie konden wij ons eindelijk in het feestgewoel storten, ieder op haar eigen manier: de één ging de stad in, de ander bezocht één of meer van de geboden concerten, de derde genoot de sfeer op het terras bij Southbank Centre.


Natuurlijk was het niet alleen feest, er moest ook gewerkt worden: op zaterdagochtend 2 mei. hadden wij onze 'generale repetitie'. Gelukkig in ons hotel, dus wel vroeg opstaan, maar geen reistijd. Zondagochtend was het tijd voor de 'technical rehearsal' in de Royal Festval Hall.....geweldig: melden bij de 'Artiesteningang', een rondleiding krijgen 'backstage'; uitleg krijgen over de gang van zaken tijdens het optreden zélf (waar verkleden, waar inzingen, etc.) en dan het podium op in die immense hal! Alleen al dat was een belevenis!

En toen was het ineens zondagmiddag 3 mei, 14 uur en werd het 'menens'. Iedereen stond al te popelen en was keurig op tijd aanwezig; wij werden naar een heuse kleedkamer geleid en nadat wij gekleed en opgetut waren (de één nerveuzer dan de ander), werden wij naar de 'inzingruimte' gebracht en vandaar naar de achterzijde van het podium. Daar konden wij nog net het laatste lied van het koor voor ons horen ....en toen was het eindelijk zover: wij mochten het podium op en het feest kon beginnen.

En een feestje werd het: wij hebben onder de bezielende leiding van onze Aletta de circa 500 toeschouwers (niet verkeerd) even laten zien wie wij zijn en wat wij kunnen. Het liep allemaal prima en wij hebben genoten van ons optreden...de toeschouwers ook en dat lieten zij merken door een staande ovatie na afloop van het concert. En dat was geen standaard reactie, de 2 koren voor ons kregen die namelijk niet!!

Na afloop van het concert werd er dan ook feest gevierd: allereerst door buiten nog wat liedjes te zingen en enkele groepsfoto's te maken, zoooo leuk!

En de grootste beloning naast de vele complimenten die wij kregen was toch wel dat wij als GDK werden gevraagd om aan een Masterclass deel te nemen en wel onder leiding van Dr. Timothy Seelig, een Amerikaanse dirigent/musicus/zanger. Dat hoorden wij pas in de loop van zondagavond, maar nog nooit hebben wij als bestuur zooo snel alle leden bereikt én bereid gevonden om de volgende ochtend om 10 uur weer op het podium te staan!

En het was absoluut de moeite waard. Het duurde slechts een half uur maar zowel Aletta als de koorleden zijn er een heel stuk wijzer uitgekomen en wij zullen daar zeker ons voordeel mee doen in de komende tijd!

Op maandagavond was het alweer tijd voor de slotceremonie en de volgene ochtend, héél vroeg, stapten wij moe maar voldaan weer in de bus naar Harwich, de boot naar Hoek van Holland en de bus naar Groningen......nog nagenietend van een heerlijke tijd in Londen!Productie en presentatie van onze 3e CD
Een jaartje na ons 4e lustrum volgde in 2009 dan toch nog een nieuwe CD; deze werd opgenomen in de kerk van Leegkerk, een bijzondere locatie, en kreeg de naam - hoe kan het ook anders na Londen - 'And so it goes'.
In november 2009 was in diezelfde kerk de presentatie van deze CD, een geslaagde happening met enthousiaste fans en evenzo enthousiaste koorleden die uiteraard ter plaatse een aantal liedjes van de CD ten gehore brachten.Deelname aan Wilde Rozen, dé Musical!
Toen Ellen Kiewiet ons in 2010 benaderde met de vraag of we mee wilden werken aan de musical die van het boek Wilde Rozen zou worden gemaakt, zeiden we vrij snel ja. Of we wisten waar we ja tegen zeiden, is een tweede... Vele liedjes werden ingestudeerd, er werd gerepeteerd met en zonder cast, er werden dansjes bedacht, en nog veel meer. Gelukkig gingen werkdruk en plezier hand in hand en we verheugden ons er op 1 en 2 juli, als de musical in de Stadsschouwburg voor het publiek te zien zou zijn.
Het was een groot succes. Beide avonden zat de zaal vol en we hebben als koor vol overgave meegewerkt om de voorstelling tot een succes te maken. Na afloop waren we het erover eens dat het niet alleen een bijzonder stuk was geworden, maar ook een zeer bijzondere ervaring voor onszelf, niet in de laatste plaats dankzij de fijne samenwerking met De Lesbus. Eigenlijk zijn we nog steeds aan het nagenieten, terwijl de liedjes maar in ons hoofd blijven klinken.
207866 bezoekers (360174 hits) sinds 9-2-2011
Powered by webXpress